Op zaterdag, zondag, dinsdag en donderdag zijn er workshops. Verschillende mannen en vrouwen zullen met ons hun passie delen om zich in te zetten voor: vrede, tegen vrouwenhandel. Verder verteld Anne Christine over haar ervaringen met de monnikken die op Nieuw Sion woonden, komt iemand vertellen over Radical Theology en komt Rik Zutphen ons creatief uitdagen.
Op donderdag middag zal Jim Forest een lezing/workshop geven, met als titel: ‘Climbing the ladder of the Beatitudes’, waarbij het gaat over contemplatie en actie, met speciale focus op ‘peacemaking’
Jim Forest is schrijver, spreker en vredesactivist. Hij is onder andere de auteur van boeken over Thomas Merton en Dorothy Day, met wie hij ook heeft samen gewerkt. Tijdens de Vietnamoorlog richtte hij the Catholic Peace Fellowship op, en hij was voorzitter van the International Fellowship of Reconciliation.
Jim woont sinds 1977 met zijn vrouw Nancy in Alkmaar, maar beiden zijn oorspronkelijk Amerikaans. Nancy is vertaler en redacteur en samen zijn zij lid van de Russisch Orthodoxe kerk. Op het moment is Jim internationaal secretaris van the Orthodox Peace Fellowship. Voor meer informatie over Jim Forest kun je alvast een kijkje nemen op zijn website of op wikipedia:
www.jimandnancyforest.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Forest
Zondagmiddag zal Wouter Nieuwenhuizen een workshop geven over Radical Theology. Wouter is dramadocent, kunstenaar en betrokken bij Blossom030 in Utrecht. Via Rob Bell en Peter Rollins is hij op het spoor gekomen van de radicale theologie. Tijdens de workshop zal hij ons mee nemen in zijn ontdekkingstocht. Voer voor interessante discussies!
Op dinsdagmiddag komt Saskia Wishart. Zij is jaren actief geweest om vrouwenhandel tegen te gaan en slachtoffers hiervan te ondersteunen. Eerst in Zuid-Afrika, later in Amsterdam. Over deze ervaringen komt zij een workshop geven, en over de betekenis van rechtvaardigheid, gelijkheid en hoe je daar als mens wat in kan betekenen. Zie haar Twitter.
Maandagavond zullen we de documentaire ‘De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog’ bekijken. De documentaire gaat over de monniken die in Abdij Sion, het klooster waar het festival plaatsvindt, gewoond hebben. Filmmaakster Anne Christine Girardot zal hierbij aanwezig zijn en vertellen over haar ervaringen bij de monniken. Zij is zelf katholiek en zeer betrokken bij de broeders. Momenteel werkt zij aan een vervolg.
De broeders van abdij Sion staan op een cruciaal punt van hun bestaan. De muren van het ooit bloeiende klooster ademen 125 jaar gebed en gezang. Nog acht broeders zijn het, die het naar wereldse maatstaven volstrekt zinloze leven voortzetten. Nieuwe monniken melden zich zelden aan en als ze het al doen, houden ze het sobere monnikenbestaan niet lang vol. Ze lijken de strijd tegen de tijd te verliezen. De abdij staat te koop. De jongere kern van de broeders heeft besloten niet zomaar het licht uit te doen. Ze trekken verder naar het noorden, terug naar hun wortels, naar het eiland dat haar naam aan hen te danken heeft: Schiermonnikoog. Tegen de achtergrond van dit ingrijpende proces van loslaten en voorzichtig nieuw leven laten ontkiemen, gaat de film op zoek naar de diepere motivatie van deze mannen. Wat drijft hen vandaag de dag om monnik te zijn, tegen alle eisen van de moderne maatschappij in? We nemen een uniek kijkje in de ziel van mannen wiens leven meestal verborgen blijft.