Wonne weekend 2016

Afgelopen november was er een KloosterBoerderijFestival op de Wonne, in Enschede. Met een groep van rond de 15 mensen leefden we een weekend mee met de woongemeenschap. In het mooie oude klooster waar de Wonne in woont. In plaats van tentjes sliepen we deze keer in heuse kamers. Zoals ik in de kamer sliep waar vroeger een zuster woonde.

De plek is heel inspirerend: ’s nachts moet je stil doen in de gang, omdat in de ruimte ernaast daklozen mogen komen slapen. De hele dag door gaat een keer in de zoveel tijd de bel. Iemand die voor een kop koffie en een boterham komt. En mooie mensen die met elkaar de woongemeenschap vormen.

Afgelopen jaren is de woongemeenschap steeds kleiner geworden, en de leden van de woongemeenschap waren heel blij om ons allemaal daar rond te hebben lopen. Toen we zaterdagavond liedjes gingen zingen, piano speelden, muziek maakten, spelletjes gingen doen en een grote puzzel aan de woonkamertafel werd gedaan verzuchte een van de leden van de woongemeenschap ‘het is weer een beetje zoals vroeger’.

Het weekend in november was een heel contrast met de Eemlandhoeve. Bijna alles binnen, in plaats van een heerlijk buitengevoel. Koud, zelfs binnen, dus zeker geen zomer. Midden in de stad, ’s nachts hoorden we de disco op 50 meter afstand heel goed door de muren heen.

Kapel van de Wonne
Kapel van de Wonne

Toch was er ook heel veel normaal KloosterBoerderijFestivallerig: drie keer per dag een Taizé gebed. En deze keer in de mooie oude kapel, met een super akoestiek. Werken, op zaterdagochtend: de composthoop omgooien, blad vegen, meubels in de was zetten, stofzuigen, spullen van de zolder halen. Werk wat enorm gewaardeerd werd!

En we vonden inspiratie en bezieling. Door ontmoeting: ontmoeting met elkaar, ontmoeting met de plek en de mensen die er wonen, ontmoeting met onze dromen en onzekerheden, stilte en God.

Ook de workshops van Lies ”handen en voeten geven aan je geloof” en Bernd Büscher van de Kana gemeenschap in Dortmund, over koken in de straatkeuken waren inspirerend. Twee totaal verschillende mensen die al zo lang bezig zijn, hun visie niet verliezen en in hun omgeving iets doen voor de mensen waar ze een hart voor hebben.

Brainstomsessie over het KloosterBoerderijFestival
Brainstomsessie over het KloosterBoerderijFestival

En ten slotte: er is een team gevormd van enthousiastelingen voor het KloosterBoerderijFestival 2017!!