Getijden 2015

Afwisseling in activiteiten voor het hoofd, het hart en het lijf.
Ruimte om stil te staan & ruimte om actief te worden.

ondertitel heel lang verhaal hoe lang zou dit kunnen zijn totdat het niet meer past
Brood bakken tussen de getijden door als eigen gebed

Terugkerende getijden, elke dag behalve zondag

8.00   Ochtendgebed
8.45   Ontbijt
9.30   Werk
12.30  Middaggebed
13.00  Lunch
14.00  Workshops & Themagroepen
18.30  Maaltijd
20.30  Avondgebed
21.30  Kampvuur, muziek etc.

Zondag rustdag.
Om 8.45 ontbijt, om 10.00 een ochtenddienst, waarin Gabi Markusse iets zal delen (The Living Tree, Kerk van de Nazarener, Utrecht Overvecht)

Vanaf 13.00 de normale getijden.

Dagspecifieke onderdelen

Donderdag 23 juli 14.00: Rik van Zutphen met een Wordshop: Emotie, politiek, gebed en poëzie verenigen in woord en stem. Zalig zij die het verkloten, een 1 tot 2 uur spoken word act/ waarin geloof, kunst en activisme elkaar raken.

Vrijdag 24 juli 14.00: Zr. Madeleine van Missiezusters van het Kostbaar Bloed zal het middaggebed leiden en ’s middags een workshop geven over ‘Kloosters enzo’ en ze zal het getijdengebed uitleggen wat wereldwijd door kloosterlingen maar ook door anderen wordt gebeden.

Zaterdag 25 juli 14.00: Martine Vonk over duurzaam leven in een community: leren van de ervaringen van Amish, Hutterites, Benedictijnen en Franciscanen

Zondag 26 juli 15.00: Embert Messelink van A Rocha over de theologische visie op natuurbehoud

Maandag 27 juli 14.00: Danielle Wiegel over ‘De heilzaamheid van stilte & ritme’  Wat is er nodig om vandaag te dag werkelijk te ‘leven’ en niet slechts met over-leven bezig te zijn? Is tijd onze vriend of vijand? Als duizend jaar is als één dag, wat betekent dat dan voor de keuzes die we maken? Hoe zit het met de balans tussen inspanning en ontspanning? En heeft Vader God, JHWH, hier dingen over gezegd? Tijdens deze workshop wil ik graag met jullie kijken naar wat stilte en ritme voor goeds kunnen brengen in ons leven. D.m.v. afwisselende werkvormen (theorie/ervaringsverhalen/oefeningen voor geest, ziel & lichaam) ga ik graag met jullie op weg om samen te leren en ervaren.

Maandag 27 juli 16.00: Marije Vermaas over dankbaarheid. “Dankbaarheid is een belangrijke factor voor het ervaren van geluk, blijdschap en voldoening. Tijdens deze workshop daagt Marije (auteur van Inspiratieboek DANK, Boekencentrum 2014) deelnemers uit om stil te staan om bewust te ontvangen, te danken en te verwonderen. Aan de hand van de inspirerende Bijbelse voorbeelden ontdekken we waarom dankbaar leven zo belangrijk is. En krijgen we inzicht in dat dankbaarheid automatisch leidt tot een delend leven.”

Dinsdag 28 juli 17.00: Susan van der Heijden van ‘van zwaarden tot Ploegscharen’

 

 

Stilte tijden

Op verschillende dagen zullen er tijden voor stilte zijn, ingeleid door iemand die wat handvatten geeft om stil te worden of te contempleren.

Op zaterdag zal Jan Huijgen over Dag Hammerskjöld wat delen, en dinsdag over Vincent van Gogh, die tijdelijk op de Eemlandhoeve woont.

Jan-Huijgen

Workshops

Er zijn verschillende praktische workshops. Op zaterdag zal Maaike Huijgen een wildplukwandelingen leiden met aandacht voor de rijke diversiteit, smakelijkheid en gezondheidskanten van de overvloedige schepping. IMG-20150531-WA0003 IMG-20150531-WA0002

Door de week zullen er broodbakworkshops worden gehouden (wanneer nodig).

Gebeden

We zullen ons laten inspireren door verschillende tradities van getijdengebed. De meeste gebeden zullen gebasseerd zijn op Taizé, maar ook zullen we Bid Luister Leef gebeden bidden.

– Donderdagavond zal Matthijs van Ki Tov langskomen en het Taizé gebed leiden. Ki Tov is een woongemeenschap in Utrecht.

– Vrijdagmiddaggebed en avondgebed zal verzorgd worden door Zr Madeleine van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed.

– Zondagavond en maandagmiddag zal Danielle een getijdengebed verzorgen.

– Dinsdagavond zullen Zr. Leonie en Carolien van Casella langskomen en het avondgebed verzorgen. Casella is een huis in de buurt van Hilversum, waar stilte en ontmoeting voor jonge mensen centraal staan.