Voorproefje kloosterBOERDERIJfestival

Met een groepje enthousiastelingen gingen we een paar dagen bij Ben Barkema op het land werken. Het was een veelzijdig ‘midweekend’ (van wo-vr). Op woensdag kwamen de eerste mensen aan, op de fiets en met het OV, in de uitgestrekte polder van Flevoland. Bij een biertje vertelde Ben van alles over het ontstaan van de boerderij. Daarna gaf hij een rondleiding op de velden om zijn huis. Afgelopen jaren is hij steeds meer gaan doen met natuurbeheer op zijn land. Hij heeft nu een heel aantal bloemenstroken op zijn land, en er zitten heel veel vlinders op.
Als er een vogel opvliegt weet hij direct welke vogel het is, en dat die vogel daar een nest heeft. Omdat hij zo oplet weet hij precies waar hij moet maaien en waar niet, zodat de weidevogels bij hem op het land kunnen overleven.
Donderdag en vrijdag gingen we aan het werk. We verwijderden speerdistels, en probeerden de akkerdistel in toom te krijgen. De melkdistel konden we laten staan. Ha, maar voor we het verschil tussen de distels doorhadden duurde het wel even! Met een zeis en een schaar liepen we het hele land over op zoek naar distels, ondertussen genietend van alle mooie bloemen, vlinders en vogels.
Donderdag kregen we een heel speciale lunch geserveerd. Renny Post kwam met haar camper een spiritueel eetcafé verzorgen. Eerst een meditatie, en daarna heerlijk gegeten ‘zoals ze in Israel aten’. Zoals wortelsoep met dadels, wilde spinazie, visjes van de bbq en een salade met bloemen.

Verder, hebben we geprobeerd om inimini vogeltjes die uit het nest waren gevallen te redden, we hebben heerlijk gezwommen in het IJsselmeer, totdat we terug naar de boerderij werden gestuurd omdat het begon te regenen. We hebben geleerd dat koeien heel gevoelig zijn, en ze nooit zouden gaan liggen in een oude geul. Hebben gelezen op de strobalen en onze chocola met elkaar gedeeld. Zijn lekgestoken door muggen, die ’s nachts ook niet nat wilden worden. Geslapen op strobalen. Een kalfje de fles gegeven, op een shovel gereden, de koeien naar binnen gehaald, hebben gediscussieerd over het ontstaan van wereld en zijn verbrand doordat we midden op het dag in een weiland rondliepen (op zoek naar distels). En we hebben een heleboel mooie koeien gezien en geleerd over de bijzondere eigenschappen van blaarkoppen.

Dit zijn dus geen blaarkoppen…
Dit dus wel 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

En tot slot kregen we van Ben een rondleiding in de Oostvaardersplassen, waar we przewalskipaarden zagen rennen, vossen zagen, allemaal bijzondere vogels zagen waar ik jammergenoeg de naam alweer van vergeten ben, zagen we bijna de zon onder gaan, maar  moesten we toen toch echt weg om nog thuis te kunnen komen die dag.

Onze slaapkamer