Boer & Boerin

Jan & Maaike, de boer en de boerin van de Eemlandhoeve waar het KloosterBoerderijFestival in 2015 en in 2016 heeft plaatsgevonden.

Jan-HuijgenJan Huijgen, boer en filosoof van de Eemlandhoeve – heeft als een van zijn bronnen de kloostertradities. Een oase nabij de stad waarin het ‘aarden’ van mensen naast stilte/retraite en lectio/studie een eigen plek heeft. Hij heeft nu ruimte gekregen om op het Stilteeiland achter de boerderij het Natuurobservatorium te bouwen. ‘als je de natuur goed observeert, wordt je geest van eerbied stil’. Jan heeft ook visie voor herstel van regionale voedselcultuur – de maaltijd – en als bede van het Onze Vader (geef ons heden ons dagelijks brood – Our daily bread) – weer eerherstel van dit gemeenschapsstichtende leefpatroon maatschappelijk in te brengen.

IMG-20150531-WA0002Maaike Huijgen is boerin en ecologisch beheerder van de Eemlandhoeve. Vanuit aandacht voor de biodiversiteit op het erf – nu meer dan 350 plantensoorten en meer dan 50 vogelsoorten en alles daartussen – richt ze zich nu sterk op het ‘eetbare landschap’. Ze geeft wildplukwandelingen met aandacht voor de rijke diversiteit, smakelijkheid en gezondheidskanten van de overvloedige schepping. Maaike heeft passie voor natuur en kan deze ook goed overdragen richting jongeren en ouderen. Ze is voor Jan de Dromer de onmisbare schakel naar stevig de voeten op grond houden.

Samen hebben Maaike en Jan 4 kinderen: een computerfreak, een boerenzoon en programmeur, een genietende Wageningse studente en nog een bijzondere toegift: een pareltje van 10.