KBF goes GLF

Afgelopen weekend vond het Graceland festival plaats, en het kloosterboerderijfestival was uitgenodigd om daar aanwezig te zijn. We kregen een tent en een schaduwrijk hoekje aangewezen, en konden toen onze gang gaan. Met zijn zessen hebben we ‘Het Klooster’ gecreëerd.

Kloosterlingen voor het klooster
Kloosterlingen voor het klooster

Drie keer per dag was er een Taizé-gebed en er werden workshops gegeven over thema’s in de lijn van het kloosterboerderijfestival. Festivalgangers konden in het klooster terecht voor een workshop ‘Feminisme in de bijbel’, ‘Duurzaamheid voor dummies’ en ‘Jezus en geweldloosheid’. Ook konden festivalgangers altijd langs komen om even rustig in de tent te zitten, voor een goed gesprek of een heerlijk zelfgebakken koekje. Een aantal mensen kwam speciaal af op het Taizé-gebed, omdat ze in Taizé waren geweest of zich aangetrokken voelden tot die spiritualiteit, anderen werden naar ons toe gestuurd omdat ze op zoek waren naar ‘diepe gesprekken’. Tussendoor genoten we van een heerlijk zwemmeertje en van concerten van Listener, Gungor, David Ahlen e.a. Leuk was ook dat er een aantal mensen langskwamen die op het kloosterboerderijfestival waren geweest en ook op Graceland spraken of optraden, zoals De Droominee en Jan Wolsheimer. Zo was alles weer verbonden!

Met wat simpele dingen een gebedsruimte gemaakt... Een kruisje, een kaarsje...
Met wat simpele dingen een gebedsruimte gemaakt… Een kruisje, een kaarsje…

Het was leuk om zo voor een weekendje het kloosterboerdijfestival ergens ‘te planten’ in een andere omgeving. Hoewel het boerderij-aspect natuurlijk miste, evenals een vaste groep deelnemers, voelde het toch alsof het idee van het kloosterboerderijfestival hier even was geland. In de festivaldrukte was er een plekje waar ruimte was voor stilte en meditatief gebed en voor het samen nadenken en praktisch kijken hoe we van Jezus en elkaar kunnen leren om de aarde een beetje mooier en eerlijker te maken. En net als het mosterdzaadje waar Jezus zijn koninkrijk mee vergelijkt, was dit kleine tentje op dit kleine festival misschien wel een piepklein zaadje dat langzaam uitgroeit tot een struikje.

Volgend jaar hopen we weer van de partij te zijn!

IMG_1843